Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Geef je slaapkamer een upgrade en verbeter je slaappatroon

Veel vrouwen in Nederland liggen regelmatig een paar uur per nacht wakker. Of ze liggen ruim, voordat hun wekker gaat al te piekeren, of ze komen pas lang na bedtijd in dromenland terecht. Dat hoeft gelukkig lang niet altijd veroorzaakt te worden door stress of grote problemen. Vaak kan jij je slaapomgeving snel zo aanpassen dat je van een betere nachtrust geniet. Dit zijn vier tips om dat aan te pakken.

Verduister je slaapkamer

Misschien is jouw gordijn van te dunne stof gemaakt en laat het te veel licht door. Zeker als de slaapkamer op het oosten ligt, word je onbewust wakker van de eerste zonnestralen. Gelukkig valt dit slaapprobleem makkelijk aan te pakken door voor een betere zonwering te zorgen. Een dik, verduisterend vouwgordijn of rolgordijnen houdt het ochtendzonnetje heel goed tegen. Ook een scherm of jaloezie blokkeert bijna al het licht, waardoor jij die belangrijke extra uurtjes slaap vroeg in de ochtend kunt meepakken.

Tijd voor een declutter!

Een slaapkamer vol met rondslingerende kledingstukken en stapels beddengoed komt chaotisch over. En dat werkt door tijdens de nacht: je geest komt niet tot rust in zo’n omgeving. Zeker niet als je slaapkamer ook je werkkamer is en de silhouetten van je kantoorspullen je herinneren aan deadlines en jouw projecten. Een opgeruimde slaapomgeving is dan de manier om af te rekenen met je slapeloosheid. Zet je overtollige decoratie liever in een andere kamer. Afval mag in een afvalbak, wasgoed in een wassorteerder, en werkspullen kunnen in een kast of lade. En zorg dat je niet gestoord wordt door de lampjes en bliepjes van je smartphone, laptop en andere elektronica. Door zulke stoorzenders uit je slaapkamer te verbannen krijg je een harmonische omgeving, waarin je veel makkelijker de slaap kunt vatten.

Ben je toe aan een nieuw dekbedovertrek?

Oud, muf en lelijk beddengoed straalt niet bepaald het gevoel uit dat je welkom bent in je eigen bed. Maak je slaapomgeving uitnodigender door een dekbedovertrek te kopen waar je in één oogopslag verliefd op wordt. Iets met rustige, zachte kleuren. Of juist een exemplaar met de gekke, wilde motieven waar jij dol op bent, maar die je nooit echt durfde aan te schaffen. En slaap je wel onder het juiste textiel? Flanel en tencel kunnen in de winter lekker knus zijn, maar voor de zomer zijn ze eigenlijk te warm, zodat jij midden in de nacht bezweet wakker wordt. Een dekbedovertrek van satijn, dun katoen of linnen zorgt er in de zomermaanden voor, dat jij het lekker koel houdt.       

Kijk eens kritisch naar je matras

Word je regelmatig wakker met stijve spieren, pijnlijke gewrichten of onverklaarbare pijn in je wervelkolom? Misschien lig je op het verkeerde matras, of is je versleten matras aan vervanging toe. En dat is een mooie gelegenheid om na te gaan of je eigenlijk wel het juiste slaapproduct gebruikt! Bij een matras is het belangrijk dat je lichaam voldoende ondersteuning krijgt. Een te slap matras kan ervoor zorgen dat je lichaamsgewicht net op de gevoelige plekken van je lichaam terechtkomt: je heupen, schouders en nek. Er zijn tegenwoordig matrassen van verschillende soorten schuim, die allemaal hun eigen veerkracht en stijfheid hebben. Sommige materialen, zoals koudschuim, ademen bovendien extra goed en zorgen dat je in de zomer extra koel blijft onder de lakens.

0