Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Enkele opvattingen over voeding die niet terecht zijn

Goed eten is natuurlijk belangrijk. Het is voor een groot deel de brandstof waar ons lijf op draait. Tegenwoordig claimt echter elke voedingsproducent dat ze gezond eten maken, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Welke kennis is waardevol, en welke mag je meteen weer vergeten? Hieronder enkele opvattingen over voeding die niet terecht zijn.

Dure merken zijn altijd gezonder dan een huismerk

A-merken zijn een stuk duurder dan huismerken. Hierdoor gaan veel mensen er vanuit dat de kwaliteit van die merken beter is, en zij dus ook gezonder zijn. Hier klopt alleen niets van. De Consumentenbond doet al jaren onderzoek naar de verschillen tussen A-merken en B-merken. Daaruit blijkt niet dat huismerken ongezonder zijn. Sterker nog: in de weinige gevallen dat er sprake was van een verschil, bleken A-merken vaak meer zout en/of suiker te bevatten. Een tip is dus om altijd goed te kijken naar de ingrediënten op de verpakking. 

‘s Avonds eten is ongezond

Dat je dik wordt als je ‘s avonds na 7 uur eet, is een hardnekkige dieetfabel waar vrijwel geen aanwijzingen voor zijn. In plaats van ‘s avonds niet meer eten blijft het dus het verstandigst om te kijken naar je totale energiebehoefte op een dag. Zo lang je evenveel calorieën binnenkrijgt als je verbrandt, ben je gezond bezig en kom je niet aan. Pas als je energie-inname groter is, kom je aan. ‘s Avonds laat eten is dus zeker niet per definitie slecht. 

gezond eten

Vleesvervangers bevatten minder ijzer dan vlees

Een veel gehoorde fabel over voeding, is dat vleesvervangers minder ijzer bevatten dan vlees. Omdat vleesvervangers minder rijk zijn aan ijzer, wordt ijzer in de meeste kant-en-klare vleesvervangers echter alsnog toegevoegd. Ook zijn er veel ijzerrijke vleesvervangers te vinden in het aanbod van groenten, fruit en granen. Dankzij deze vleesvervangers met ijzer komen vegetariërs over het algemeen geen ijzer tekort. Bovendien halen ook vleeseters maar 10% van hun ijzerbehoefte uit vlees. Wel is het zo dat vlees een iets ander type ijzer bevat dan ijzer dat in plantaardige producten zit. Het soort ijzer uit vlees wordt over het algemeen wat sneller opgenomen in het lichaam.

Light is goed voor de lijn

Dat light producten je helpen om af te vallen is een beruchte dieetfabel. Light producten zijn producten met verlaagde hoeveelheden suiker, vet of energetische waarde. In theorie kan een light product dus minder suiker, maar meer vet, bevatten, of andersom. Daarnaast reageert je lichaam op een bepaalde manier op light producten. Zo is uit onderzoek gebleken dat mensen er grote porties van nemen, en stijgt bij het drinken van light-frisdrank alsnog je insulinespiegel. Hierdoor wordt de verbranding van vet belemmerd. Kies in plaats van light producten dus liever voor een ander gezond alternatief. Neem water in plaats van light-frisdrank, of neem in plaats van light-chips een rijstwafel.

opvattingen over voeding die niet terecht zijn

Koffie houdt vocht vast

Een bekend misverstand is dat koffie vocht vasthoudt. Het omgekeerde wordt ook vaak beweerd: dat je van koffie zou uitdrogen. Koffie is echter noch vocht vasthoudend, noch vochtafdrijvend. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne activeert wel de nieren, waardoor je vaak sneller moet plassen en weer wat vocht kwijt raakt. Dit kan echter geen kwaad. Cafeïne heeft daarnaast andere, minder gezonde effecten. Een beetje letten op de hoeveelheid koffie die je drinkt kan dus zeker geen kwaad!

0