Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Een tweedehands auto kopen; goedkoper maar wel met meer risico

De meesten van ons kopen hun ‚nieuwe’ auto nog steeds tweedehands. Niet zo gek, want een nieuwe auto is duur en brengt extra kosten met zich mee zoals de bijtelling. Daar komt bij dat zo gauw je een nieuwe auto ophaalt en er een meter mee hebt gereden, dat hij dan al direct enorm in waarde daalt. Verstandig dus om een tweedehands auto te kopen, maar dat brengt alleen wel een risico met zich mee, is die auto wel betrouwbaar? Je wilt namelijk niet net na de aankoop voor allerlei extra kosten komen te staan. En dus zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als je een tweedehands auto gaat kopen, welke dat zijn lees je hier.

Kijk goed naar de verzekeringskosten en mogelijkheden

Allereerst is het belangrijk te weten dat zo gauw je een andere auto hebt gekocht, dat deze direct verzekerd moet zijn en je dus een autoverzekering moet afsluiten. Zorg dus voordat je de auto gaat ophalen dat je weet welke verzekering je wilt, er zit een groot verschil tussen beperkt casco en all risk en het ligt helemaal aan de leeftijd van de auto en jouw voorkeur wat de beste optie voor jou is. Ook is het goed om te weten, voordat je de auto koopt, wat je maandelijks aan premie kwijt bent. Ook dit kan een belangrijke factor zijn in het keuzeproces.

Tweedehands is een stuk goedkoper

Dan de auto zelf. Uiteraard is het veiliger om een tweedehands auto bij een autodealer te kopen dan bij een particulier. Zo kun je bij een autodealer vaak garantie krijgen en kunnen zij kleine gebreken makkelijk verhelpen. Een particulier kan dat niet , wat natuurlijk risico’s met zich meebrengt. Van de andere kant zal een tweedehands auto bij een particulier meestal goedkoper zijn en als er bijvoorbeeld een onderhoudsboekje bij zit, dan kun je daar al best een besluit op baseren. Probeer voordat je een auto gaat bezichtigen, via internet zoveel mogelijk informatie over de verkopende persoon te verkrijgen. De verkoophistorie is online vaak ook te traceren. Als de auto 1 of 2 eerdere eigenaren heeft gehad spreekt daar meer vertrouwen uit dan wanneer dit er veel meer zijn geweest.

Zorg dat je je wensen op een rijtje hebt

In eerste instantie is het vaak leuk om een andere auto te kopen. Ga je je er echter in verdiepen, dan kun je het overzicht nog wel eens verliezen. Er is namelijk zoveel te vinden op de automarkt. Zorg dan ook dat je voordat je met het zoeken begint, duidelijk hebt wat je eisen en wensen zijn. Waar je ook voor kiest, zet voor jezelf op een rijtje waar jouw ‚nieuwe auto’ aan moet voldoen. Er zijn namelijk veel aspecten waarop je je keuze kunt baseren. Belangrijk is in ieder geval dat je een aantal zaken op een rijtje hebt. Waarvoor wil je je tweedehands auto gaan gebruiken en welke modellen, uitvoeringen en functionaliteiten passen daarbij? Wat wil je maximaal uitgeven aan maandelijkse kosten? 

Zorg voor een duidelijk beeld van de prijs

Heb je voor jezelf duidelijk wat je wil? Dan kun je dus op zoek. Onderhandelen tijdens het kopen van een occasion is heel normaal. Door te weten wat er gemiddeld voor de door jouw gezochte occasion gevraagd wordt, weet je ook of het realistisch is wat de verkopende partij voor de auto wil hebben. Heb je geen echte voorkeur voor de kleur van jouw nieuwe auto? Dan is het goed om te beseffen dat bepaalde kleuren beter zijn voor de restwaarde. Dit kan handig zijn als je later besluit de auto weer te gaan verkopen. Ga je voor trendy, dan is wit op de wat nieuwere modellen een goede keuze. Ga je voor zekerheid, dan kom je uit bij zilver, zwart en grijs; de kleuren waarnaar de afgelopen veertien jaar het meest gezocht is online.   

0