Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Een nachtje doorhalen voor een deadline: doen of niet?

We hebben allemaal wel eens een drukke periode of iets te veel uitstelgedrag vertoont. Dan is het verleidelijk om slaap in te leveren om die deadline tóch te halen. Goed idee of niet? Lees snel verder als je benieuwd bent wat een nachtje doorhalen met je doet!

nacht doorhalen

Het antwoord is nee. Voldoende slaap is cruciaal en het is niet aan te raden om jouw slaap in te ruilen om meer werk gedaan te kunnen krijgen. Ook minder slapen om tot diep in de nacht aan de kroonluchter te hangen in de kroeg is geen goed idee. We willen geen spelbreker zijn, maar te weinig slapen is nooit een goed idee. Wij vertellen je waarom!

Slapen is levensbelangrijk

Voldoende slapen is cruciaal om goed te functioneren. In de nacht verwerk je alle prikkels die je gedurende de dag hebt ontvangen. Dit is heel belangrijk om je hersenen de volgende dag weer optimaal te kunnen gebruiken. Daarnaast herstelt je lichaam zich tijdens jouw nachtrust. Met slaaptekort ga je er dus zowel mentaal als fysiek flink op achteruit. Denk aan een slechte huid, tot aan grotere kans aan allerlei nare ziektes. Op de lange termijn worden worden meer honger, een grotere kans op verkeersongelukken, een slechter immuunsysteem, een slechte concentratie en hallucinerende effecten veroorzaakt door te weinig slapen. Kortom, voldoende slaap is van levensbelang!

slapen of doorhalen

Voorkom stress en irritaties

Als je het druk hebt op werk of zelfs stress ervaart door deadlines, kan het verleidelijk zijn om een nachtje door te halen om wat extra werk gedaan te krijgen. Hiermee bereik je echter precies het verkeerde effect. Als je gevoelig bent voor stress, is slaaptekort namelijk nóg sterker af te raden. Door slaaptekort krijg je namelijk een hoge piek van het stresshormoon cortisol. Slechts één nacht weinig slapen kan je stressniveau al met 30 procent verhogen. Daarnaast zal het geen verassing zijn dat slaaptekort je ook een kort lontje geeft. Geen zin om gestrest, geïrriteerd en met wangen tot aan je knieën op werk te verschijnen? Ga dan op tijd naar bed en begin de volgende keer iets eerder aan die deadline. 

Een nachtje doorhalen is dus nooit een goed idee, of het nu voor werk of een feestje is. Zorg goed voor jouw lichaam en geef jezelf voldoende slaap. Eén nachtje minder dan 6 uur slapen is al een oorzaak van allerlei vervelende kwaaltjes, of je nu laat naar bed gaat of heel vroeg opstaat. Geen goed idee dus. Welterusten! 

0