Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Een fruitboom in de tuin

Het is het boomplant seizoen en dat betekent dat veel mensen hun laarzen aantrekken en het weer trotseren om jonge boompjes te planten in de tuin. Het vergroten van de boom dekking op aarde is van vitaal belang voor koolstofafvang, schonere lucht en schaduw dekking naarmate het klimaat warmer wordt. Daarnaast voegt een boom natuurlijk veel aan een tuin toe: de tuin wordt groener, je kunt een heerlijke schaduwrijke plek creëren waar je lekker kunt eten en er komt meer biodiversiteit in je tuin door vogels en insecten. Bij een fruitboom komt daar nog iets anders bij kijken: heerlijk fruit van eigen bodem als het tijd is om te oogsten. Er zijn veel redenen om voor een fruitboom te kiezen als het gaat om nieuwe aanwas in de tuin. Je kunt kiezen voor een grote fruitboom, maar er zijn ook tal van kleine soorten te vinden. Nog nooit gehoord van de Notaris appelboom? Geen idee of kiwi’s gekweekt kunnen worden in Nederland? Lees snel verder voor meer informatie over deze bomen en nog veel meer!

Mooie (en lekkere!) bloesems

Naast het creëren van een verbluffend beeld in de lente, vormt de bloesem van fruitbomen een belangrijke nectar bron voor bestuivers. Bomen zoals appel, kersen en pruimen komen in de late winter of vroege lente in bloei, met al wat bloei in januari, dus hongerige bestuivers zullen er dankbaar naar toe komen waardoor je al vroeg in het jaar leven in de tuin hebt!

Gratis eten

Fruitbomen zorgen voor vers, gratis, gezond en lokaal eten en als je kinderen hebt is dit ook nog eens een perfecte manier om hen wat meer bij te brengen over het zelf verbouwen van je eten. Bedenk echter wel voor je een fruitboom aanschaft van welke smaak je houdt. De Notaris Appelboom geeft bijvoorbeeld een wat zuurdere appel, terwijl een Elstar boom wat zoetere vruchten heeft. Het is zonde om een boom te planten met fruit waar je eigenlijk niet van houdt. Doe dus genoeg onderzoek voor je je handen vuil gaat maken!

Weinig onderhoud

Vergeleken met andere vormen van voedselteelt zijn fruitbomen relatief onderhoudsarm. Je kunt meestal een goede oogst krijgen als je regelmatig water geeft en eenmaal per jaar snoeit. Dit is vooral handig voor iemand die misschien geen tijd heeft om zich te wijden aan het onderhouden van een moestuin, maar wel graag eten uit zijn of haar tuin haalt.

Leven in de tuin

Fruitbomen worden eerder “veteranen” dan andere bomen. Dit betekent dat een appelboom op 50-jarige leeftijd bijvoorbeeld al rottend hout kan ontwikkelen, terwijl een eik mogelijk tot 300 moet groeien voordat hij hier last van krijgt. Oude bomen hebben steeds meer holtes waar vogels in kunnen nestelen, en dood hout en schimmels waar insecten van kunnen smullen, waardoor ze een toevluchtsoord voor biodiversiteit zijn. Veel zeldzame soorten, zoals de edel kever, komen voornamelijk voor in boomgaarden.

Klein en machtig

Fruitbomen zijn verkrijgbaar in een groot aantal maten, afhankelijk van hun onderstam. Dat betekent dat je ervoor kunt kiezen om een ​​boom te planten die groot wordt, als je de ruimte hebt, of je kunt er een planten op een kleinere onderstam die niet erg groot wordt. Dwerg fruitbomen kunnen in kleinere ruimtes worden geplant, zoals stadstuinen, maar hebben meer verzorging nodig.

Dorstlessend!

Als je een fruitboom in de tuin hebt, is er een grote kans dat je een fruitoverschot krijgt, waardoor je kunt meedoen aan de ‘slow food’-revolutie, door fruit de rest van het jaar te bewaren. Je kunt die heerlijke versheid bewaren door er bijvoorbeeld cider van te maken… en zo zijn er tal van dingen die je kunt doen met een overschot aan fruit!

0