Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dit is waarom je heftiger droomt tijdens de lockdown

Heb jij sinds de lockdown ineens veel heftigere dromen? Je bent niet de enige! Dit is namelijk een fenomeen wat veel meer mensen bekend is tijdens deze periode. Wij leggen je uit waardoor het komt!

Deze pandemie heeft al een hoop teweeg gebracht en zeker een lockdown gaat ons niet in de koude kleren zitten. Maar dat deze maatregelen ook nog gevolgen kunnen hebben voor jouw droomwereld zal misschien nieuw voor je zijn. Dat blijkt echter een logisch gevolg te zijn van deze situatie!

De fases van je slaap

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je tijdens jouw nachtrust door verschillende fases gaat. Eerst komt de inslaapfase die opgevolgd wordt door een steeds diepere slaap. Dit resultaat uiteindelijk in de REM-slaap, de diepste fase van je slaap. In deze fase stijgt je bloeddruk en ga je dromen. Maar waarom zijn deze dromen sinds de lockdown toch ineens zo intens? 

Zo bedenk je dromen

Soms lijken dromen ontzettend willekeurig en op niks gebaseerd. Je zal waarschijnlijk best wel eens hebben meegemaakt dat je plotseling over een oud-klasgenoot van 8 jaar geleden droomt of in jouw slaap een gek avontuur beleeft met je beste vriendin. Toch is het tegendeel waar. Je dromen zijn namelijk gebaseerd op dingen die jou (onbewust) bezig houden gedurende de dag. Zag je vandaag een foto van een vage kennis voorbij komen op Instagram? Dan is de kans groot dat je diegene terugziet in een droom die nacht. Ga je met honger naar de bed? Dan is de kans groot dat je droomt van een sappige burger. Zo is het ook begrijpelijk dat je tijdens deze pandemie droomt over angsten die jou overdag bezighouden of die jij, al dan niet bewust, probeert te onderdrukken. Volgens Britse droomexpert Theresa Cheung kunnen we onze dromen zien als een interne therapeut die vertelt wat ons stiekem bezighoudt en helpt dit te verwerken. 

Hierom onthoud je dromen een stuk beter

Naast intenser dromen, zul je misschien ook merken dat je jouw dromen ineens heel helder onthoudt. Volgens klinisch psycholoog Juan Antonio Membrive zou een verklaring daarvoor kunnen zijn dat we overdag ineens een stuk minder meemaken dan voorheen. Dit houdt simpel gezegd meer ruimte over in je breid om aandacht de geven aan de dromen die je beleefd hebt. Als het een leuk droom is, komt dat eigenlijk wel goed uit. Zo maak je toch nog wat mee in deze sobere tijden! 

Het goede nieuws is dat de heftigere dromen dus niks zijn om je zorgen over te maken. Wanneer jouw dromen onaangenaam zijn, blijft dit natuurlijk een vervelende ervaring. Een gezond slaapritme zou hierbij kunnen helpen. Door jouw biologische klok ongeveer hetzelfde te houden als voorheen, kun je nare dromen zo veel mogelijk op afstand houden en genieten van een goede nachtrust!

0