Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Deze financiële zaken kun je beter bespreken vóór je gaat samenwonen

Samenwonen met je lief is fantastisch. Het is een grote stap in je relatie en ook nog eens heel leuk. Elke avond samen slapen en elke ochtend samen wakker worden. Samen eten, altijd iemand om je hart bij te luchten. Kortom echt iets om naar uit te kijken! Dikke kans dat jullie er goed over hebben nagedacht en gesproken voordat jullie deze stap nemen. Heb je ook deze financiële zaken op orde? 

1. De rekeningen betalen

Misschien denk je vooral aan alle leuke aspecten die komen kijken bij het samenwonen met je lief. Maar natuurlijk moeten de rekeningen ook betaald worden. Maar daarom een realistisch lijstje met alle belangrijke kosten als internet, water, elektriciteit en gezamenlijke abonnementen. Delen jullie bijvoorbeeld een Netflix account en een krant? Goed om dit van te voren af te spreken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

2. De huur betalen

Ook de huur moet betaald worden, anders wordt het concept wonen überhaupt lastig. Veel mensen voordelen deze kostenpost fifty-fifty, maar sommige stellen verdelen de huur liever op basis van hun inkomen. Een andere optie is om af te spreken dat de één de rekeningen betaald en de ander de huur. Als je van te voren maar goed hebt besproken hoe jullie hier beiden over denken!

3. Een gezamenlijke bankrekening openen

Als je samen een leven én een huis deelt, is het wel zo handig als je elkaar niet constant tikkies hoeft te sturen. Een gezamenlijke bankrekening openen kan daarom heel handig zijn. Zo kunnen jullie beiden de maandelijkse kosten overmaken naar en laten afschrijven op deze rekening. Als je net gaat samenwonen, is het niet zo verstandig om beide inkomens gelijk op één stapel te gooien. Je weet ten slotte niet wat de toekomst brengt. Met de gezamenlijke rekening, heb je het beste van beide weerdelen. Je houdt beschikking over je eigen geldt, maar deelt ook een potje om gezamenlijk dingen van betalen. 

4. Noodpotje

Als je toch een gezamenlijke rekening hebt, kan het geen kwaad om samen maandelijks gelijk een (klein) bedrag te sparen. Dit kan goed van pas komen bij onverwachte kosten of financiële tegenslagen, zoals wanneer één van jullie ineens minder verdient. Sommige stellen sparen ook een bedrag om samen leuke dingen van te doen of meubels van te kopen. Zo weet je precies welk bedrag je helemaal aan me-myself-and-i kan uitgeven en welk bedrag jullie hebben gespaard om samen leuke dingen te ondernemen. Dit kan een hoop teleurstelling voorkomen wanneer één van jullie graag wat ruimer leeft.  

5. Schulden

Het kan een ietwat ongemakkelijk gesprek zijn, maar het is wel zo eerlijk om eventuele schulden vooraf te bespreken. Denk aan studieschuldleningen of een creditcardschuld. Zo weten jullie beiden waar jullie aan toe zijn en komt niemand voor verrassingen te staan. En zeg nou zelf, het is toch ook veel fijner om open kaart te spelen en te weten dat je lief je compleet accepteert?

Samenwonen tijdens Corona: Deze 3 signalen wijzen erop dat de quarantaine je relatie sterker heeft gemaakt

0