Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De vijf meest voorkomende relatieproblemen (en hoe je ze oplost)

Een relatie is niet enkel en alleen maar rozengeur en maneschijn, maar soms ook verdomd hard werken. Elke relatie heeft vroeg of laat immers wel te kampen met de nodige problemen. Zo kan je samen in een sleur terecht komen, is jaloezie een lelijk monster en kan onzekerheid jullie hele fundament eroderen. Wel of geen relatietherapie is dan een vraag die de kop kan opsteken. Je hoeft echter nog niet meteen een dergelijke stap te zetten. Relatieproblemen aanpakken doe je in de eerste plaats samen. Hoe doe je dat dan? Relatieproblemen samen oplossen begint bij ze herkennen en een juiste reactie geven. Hier zijn alvast de vaakst voorkomende problemen.

Een gebrek aan communicatie

Als partners stoppen met te communiceren met elkaar is het einde nabij. Het is normaal en logisch dat die dagelijkse telefoontjes wat afnemen en de gesprekken net wat minder levendig zijn geworden. De ontdekkingsfase is immers achter de rug. Het wordt echter gevaarlijk wanneer je helemaal stopt met praten. Leg die telefoon dus aan de kant en maak bewust tijd voor een gesprek met elkaar op tijd en stond.

Uiteenlopende levens

Zeldzaam zijn de koppels die exact overlappende interesses hebben. Natuurlijk doe je in het begin allebei water bij de wijn en dompel je jezelf helemaal onder in elkaars interesses. Na een tijdje stop je daar echter mee en wordt duidelijk dat er soms andere prioriteiten zijn. Ofwel doen jullie dan elk je eigen zin wat de “wij”-tijd in het gedrang brengt ofwel geeft er één iemand helemaal toe. Beiden ongezonde situaties. Een goede oplossing is om af te spreken dat je bijvoorbeeld vrijdag je eigen ding doet, maar de zaterdag voor jullie twee reserveert.

De passie ebt weg

De eerste maanden kan je niet van elkaars lijf blijven en duik je constant de koffer in. Een gevoel van euforie dat na verloop van tijd zachtjes verdwijnt en als het goed zit overgaat in liefde. Dat betekent echter niet dat je geen verliefd gevoel in de hand kunt werken. Een bosje bloemen af en toe kan geen kwaad. Een nieuw lingeriesetje uit de kast halen ook niet.

Het jaloerse beest

Een beetje jaloezie hoeft geen probleem te zijn. Te veel is de doodsteek van elke relatie. Voelt één van jullie zich jaloers? Bespreek dat dan op een rustige manier als volwassenen. Leg uit waarom je je jaloers voelt en welke handelingen je je meer op jouw gemak zouden stellen. Relatieproblemen samen oplossen is vaak er samen over praten.

Een gebrek aan vertrouwen

De hoofdreden waarom de vraag wel of geen relatietherapie vaak opduikt is een gebrek aan vertrouwen. Relatieproblemen aanpakken heeft ook pas zin wanneer dat vertrouwen er is. Dat gaat overigens niet alleen over trouw, maar ook over kwaliteiten die nodig zijn in de toekomst. Geldbeheer, de capaciteiten om een goede ouder te zijn. Bespreek al deze zaken vooraf grondig door en pak ze samen aan!

0