Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De scholen zijn weer begonnen, hier enkele tips om het schooljaar goed te starten! 

In heel Nederland is ondertussen de vakantie voorbij en is het nieuwe schooljaar al weer in volle gang. Wij delen daarom een paar van onze favoriete tips om je huis klaar te maken voor de start van het nieuwe schooljaar.

De zomervakantie is vaak een tijd van chaos, dus het is nu tijd om je huis op te ruimen en te organiseren. Ruim de zomer speeltjes op en berg alles op wat je tot volgend jaar niet meer nodig hebt. De ingang van je huis is de plek waar jassen, rugzakken en schoenen vaak chaotisch bij elkaar liggen. Door deze ruimtes te organiseren, maak je het leven voor iedereen een stukje makkelijker. Zorg voor een plek voor de jassen van elk kind, een mand voor de schoenen, en een bak voor de sleutels en portemonnees.

Schoolwerkplek

Zorg voor een plek in huis waar je kind(eren) rustig kunnen werken aan hun schoolwerk. Als je kind nog klein is, kan je een werkplek creëren aan de keukentafel. Heb je flyers laten drukken voor je eigen onderneming, zorg dat deze dan niet overal rondslingeren en zeker niet op de plek waar je kind aan schoolwerk bezig moet gaan. Een nette geordende plek is een pré! Als je kind wat ouder is, kan hij of zij beter werken aan een eigen bureau in zijn of haar kamer. Zorg voor alle benodigdheden voor schoolwerk, zoals pennen, potloden, kladblokken en een agenda.

tips om het schooljaar goed te starten

Schoolspullen

De aanschaf van school spullen kan een stressvolle klus zijn. Elke leraar heeft andere eisen, dus het kan lastig zijn om alles bij elkaar te krijgen. Zorg voor een goed overzicht en dat je taken die gedaan zijn weg kunt strepen. Dit voelt niet alleen erg fijn, het maakt zaken ook erg overzichtelijk!

Kledingkast

De seizoenen veranderen, dus het is tijd om de kledingkast van je kind(eren) te organiseren. Ruim de kledingstukken op die niet meer passen en maak ruimte voor nieuwe outfits.

enkele tips om het schooljaar goed te starten

Maaltijdplanning

Een goede maaltijdplanning kan je veel tijd en stress besparen. Plan de maaltijden voor de week en zet alles klaar zodat je ’s ochtends niet meer hoeft te improviseren. 

Must-do organisatie tips

 • Schrijf alles op de kalender: alle afspraken, sportevenementen, toetsen, etc. Hang de kalender op een plek waar iedereen hem kan zien.
 • Bereid alles voor de avond van tevoren: maak de lunchpakketten, leg de kleding klaar en zorg dat de laptops zijn opgeladen. Je kunt zelfs smoothies maken voor de volgende dag.
 • Geef je kind(eren) naschoolse vrije tijd: na een drukke schooldag is het belangrijk dat je kind(eren) kunnen ontspannen. Laat ze buiten spelen of een hobby uitoefenen. 
 • Vraag om hulp: het is niet erg om hulp te vragen. Of dit nu gaat over het helpen bij het schoonmaken van je huis tot het verhuizen van je meubels.

Als ouder kun je veel doen om je kind(eren) te helpen bij het succes op school. Hier zijn een aantal tips:

 • Wees betrokken bij het onderwijs van je kind(eren). Dit betekent niet dat je alles voor ze moet doen, maar wel dat je geïnteresseerd bent in hun schoolleven. Praat met ze over hun lessen, huiswerk en andere activiteiten. Ga mee naar ouderavonden en ouderbijeenkomsten.
 • Bied je kind(eren) ondersteuning bij het schoolwerk. Help ze bij het plannen van hun huiswerk, het leren voor toetsen en het begrijpen van moeilijke stof. Je kunt ze ook helpen met het vinden van hulpbronnen, zoals boeken, websites en tutoren.
 • Creëer een huiselijke omgeving die bevorderlijk is voor leren. Zorg ervoor dat je kind(eren) een rustige plek hebben om te werken, met voldoende licht en een goede stoel. Zorg ook voor voldoende tijd voor ontspanning en vrije tijd.
 • Wees een goed rolmodel voor je kind(eren). Laat ze zien dat je belang hecht aan leren door zelf ook te lezen, te leren en nieuwe dingen te proberen.
 • Spreek met je kind(eren) over de uitdagingen die ze op school tegenkomen. Help ze om deze uitdagingen te overwinnen en positieve zelfbeelden te ontwikkelen.
het schooljaar goed starten

Specifieke tips voor het nieuwe schooljaar:

 • Maak de overgang van de zomervakantie naar school zo soepel mogelijk. Help je kind(eren) om weer in het ritme te komen van school door ze te helpen met het plannen van hun tijd en het maken van een goede planning voor het huiswerk.
 • Praat met je kind(eren) over hun verwachtingen voor het nieuwe schooljaar. Wat willen ze bereiken op school? Wat zijn hun uitdagingen?
 • Help je kind(eren) om een goede start te maken. Zorg ervoor dat ze de benodigde schoolspullen hebben en dat ze weten waar ze hun weg moeten vinden op school.
 • Wees geduldig en begripvol. Het kan even duren voordat je kind(eren) weer in het ritme van school zijn.

Hier zijn nog enkele tips die je kunnen helpen om het nieuwe schooljaar goed te laten verlopen:

 • Zorg voor een goede routine. Dit helpt je kind(eren) om georganiseerd te blijven en om te voorkomen dat ze stress krijgen.
 • Zorg voor voldoende slaap. Kinderen hebben voldoende slaap nodig om goed te kunnen leren en om zich te concentreren.
 • Zorg voor een gezond dieet. Een gezond dieet geeft je kind(eren) de energie die ze nodig hebben om goed te kunnen leren.
 • Zorg voor voldoende beweging. Beweging is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en het helpt hen om te ontspannen en te ontstressen.

Door deze tips te volgen, kun je je kind(eren) helpen om het nieuwe schooljaar met succes te doorlopen. Veel succes met het nieuwe schooljaar!

0