Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Champagne!

Champagne is al eeuwenlang een populaire drank. Het wordt vaak gedronken bij feesten zoals bruiloften, verjaardagen en jubileums. De meest bekende dag om de bekende bubbels te poppen is oud en nieuw. Het draagt bij aan onvergetelijke momenten en is bovendien een sprankelende verrassing om te geven. Tegenwoordig heb je veel online winkels die champagne bezorgen en heb je keuze uit een ruim assortiment! Wil je nu meer weten over de geschiedenis en de meest exclusieve champagnes? Lees dan nu verder!  

Geschiedenis van champagne

Champagne bestaat al een lange tijd en heeft een interessante geschiedenis. In de 15e eeuw werd er al champagne aan vorsten geschonken. Dit was de stille variant, oftewel zonder bubbels. De drank zoals we die nu kennen dateert uit de 17e eeuw en de uitvinder is de monnik Dom Pérignon. Dom Pérignon (1638-1715) was een bekende keldermeester van de abdij van Hautvillers. Hij ontwikkelde samen met de Benedictijner monniken de champagne zoals wij die nu kennen. Hij probeerde vooral het proces van wijn maken te verbeteren. 

De champagne ontstond door de tweede gisting. Er ontstaat dan een natuurlijk koolzuurgas die de bekende bubbels geven. Vervolgens moet de wijn in de tweede gisting geklaard worden, oftewel helder gemaakt worden. Het gehele proces werd keldermeester op keldermeester doorgegeven. Helaas overleed één van de keldermeesters onverwachts en toen was het ‘geheime’ proces verloren. Gelukkig werd het proces snel opnieuw uitgevonden en konden de keldermeesters door met het ontwikkelen van champagne.

Hoe wordt champagne gemaakt?

Oogsten van de druiven

Er zit een redelijk groot productieproces achter het maken van champagne. Het begint met het oogsten van de juiste druiven. Rond eind september/begin oktober zijn de druiven rijp voor oogsten. Dit wordt vandaag de dag nog steeds met de hand gedaan. Zo worden de beste druiven gebruikt en wordt de kwaliteit gewaarborgd. 

Persing van de druiven

Vervolgens kunnen de druiven worden geperst. Het persen is een secuur proces en wordt in twee aparte persingen gedaan. De eerste persing is de meest verfijnde en de twee persing is wat ruwer. Over het algemeen kan er van 2000 kilo druiven zo’n 1250 liter wijn worden geproduceerd. 

De eerste gisting & assemblage

Na het persen is het tijd voor de eerste gisting. Door fermentatie ontstaat alcohol uit suikers. Het resulteert in een relatief zure en stille wijn. Vervolgens worden deze stille geproduceerde wijnen gecombineerd met andere wijnen. Dit proces wordt assemblage genoemd en zorgt uiteindelijk voor de specifieke smaak van het huis of merk. Over het algemeen wordt champagne gemaakt met de drie meest bekende druivensoorten; de Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir.

De tweede gisting & rijpingsproces

Bij de tweede gisting worden gist en suiker toegevoegd aan het fermentatieproces. De wijn wordt vervolgens in een relatieve koude kelder gelegd en goed afgesloten. Geleidelijk komt er dan alcohol en kooldioxide vrij en zo ontstaat een mousserende wijn. Het is belangrijk dat de champagne een tijd gaat rijpen. Het rijpingsproces zorgt eigenlijk voor de complexe smaak.

De laatste stappen

Na het rijpingsproces is de champagne klaar voor de laatste 3 stappen; Remuage, dégorgement en het toevoegen van suiker. Remuage wilt zeggen dat dode gistcellen moeten worden verwijderd. Dit wordt gedaan door de flessen in een hoek van 75 graden te plaatsen en langzaam te draaien. Dode gistcellen komen dan in de hals terecht. Dégorgement is het bevriezen van de dode gistcellen. Er ontstaat dan een prop die er vervolgens uit kan worden geschoten door de opgebouwde kooldioxide. De laatste stap is het toevoegen van suiker in combinatie met witte wijn en een Brandy. Zo verkrijg je de verschillende soorten champagne zoals brut, demi-sec of doux champagne.

0