Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Cardio en krachttraining: zoek de juiste balans!

De conditie en de spieren trainen: het liefst allebei!

Een goede conditie en voldoende lichamelijk beweging en training zijn belangrijk om gezond te blijven. Veel vrouwen willen naast de nodige cardio ook de spieren trainen voor een strak lichaam. Maar hoe stem je conditionele training en krachttraining onderling goed af? Hoe zorg je voor een fijne balans tussen cardio en krachttraining? Zodat je conditie verbetert en je op een subtiele manier strakker in je vel komt te zitten? Je leest het hieronder in ons fitness advies voor vrouwen.

Aandachtspunten bij het combineren van cardio en krachttraining

Wanneer je balans tussen cardio en krachttraining zoekt, moet je een aantal zaken in de gaten houden. Een belangrijk fitness advies voor vrouwen is om niet op één dag een volledige cardio én krachttraining gezamenlijk te doen. Subtiel combineren is wel mogelijk. Dit uitgangspunt noemt men ook wel concurrent-training. Let bij het beginnen met conditie- en spiertraining op de verschillen. Bij krachttraining werk je met gewichten, dumbbells, druk je jezelf op, et cetera. Doe je cardio, dan train je minstens 20 minuten achter elkaar om je conditie te verbeteren. Feitelijk moet het hart bij cardio harder werken om het zuurstof door het lichaam te vervoeren. Hierdoor groeit het hart als spier sterker, waardoor je conditie weer verbetert. Zorg er bij het combineren van cardio en krachttraining voor dat je slim combineert. Zo kun je een training starten met hardlopen, wat tegelijk kan dienen als warming-up. Vervolgens train je een paar spiergroepen, bijvoorbeeld je armen en rug. Hierna kun je als cooling-down een lichte cardio-oefning doen, bijvoorbeeld 15 minuten lopen, waarbij je het tempo langzaam afbouwt. De volgende training wissel je af, door als cardio-onderdeel voor een fietstraining te kiezen en vervolgens een andere spiergroep te trainen. Zorg in elk geval dat je iedere spiergroep (borst, rug, armen, buik) minimaal twee keer per week traint als je doel is om de spiergroei te bevorderen.

balans tussen cardio en krachttraining

Ook afwisselen is een mogelijkheid, maar wel onpraktisch

Het is ook mogelijk om afwisselend te trainen op conditie en op spieropbouw. Wissel hierbij om de dag van soort training. De ene dag ga je aan de slag met cardio, de andere dag met gewichten om zo je spieren goed te trainen. Nadelig aan dit trainingsschema is echter dat je dan (bijna) elke dag aan het trainen bent. Slimmer is om te gaan voor de hiervoor beschreven balans tussen cardio en krachttraining. Combineer op een doordachte manier je cardio-oefeningen en krachttraining. En zorg voor afwisseling.

0