Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Buiten schilderen: waar moet je op letten?

Nu het zomerseizoen weer is begonnen, verplaatsen we onze aandacht vooral naar buiten. De tuin wordt aangepakt en ook het schilderwerk wordt weer grondig gecontroleerd. Als je buiten gaat schilderen, roept dit wellicht veel vragen bij je op. Zeker nu de temperaturen weer stijgen en het zonnetje zich vaker laat zien. Want wat is nu de beste tijd om de buitenboel te schilderen? Waar let je allemaal op?

Kies voor kwaliteitsverf

Voordat er buiten geschilderd kan worden, moet er natuurlijk eerst verf worden gekocht. Dat kost al de nodige tijd en energie. Want voor welke verf kies je? Het aanbod lijkt ieder jaar wel groter te worden en de meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld. Kies je voor een B-merk of ga je liever voor kwaliteit met bijvoorbeeld sigma verf.

Met name voor de buitenboel adviseren we toch om een kwaliteitsverf te kiezen. Dan weet je immers zeker dat de verf langer blijft zitten. Bovendien is deze gemakkelijker aan te brengen, zal de verf sneller dekken en is het makkelijker om deze te egaliseren. Ook vakspecialisten maken enkel gebruik van kwaliteitsverf om deze reden.

Er zijn verschillende soorten kwaliteitsverf verkrijgbaar. Kies je voor Sigma, dan beschik je over tal van verfsoorten die buitenshuis gebruikt kunnen worden. Hierbij is het vooral van belang om naar het materiaal te kijken dat je gaat schilderen. Zo is sigma facade topcoat matt een zeer populaire keuze onder doe-het-zelvers en specialisten. Deze matte verf is standaard verkrijgbaar in wit, lichte en donkere kleuren en kan zowel op baksteen als beton stucwerk worden gebruikt. Groot voordeel van deze verf is dat deze het gehele jaar door te gebruiken is.

De juiste temperatuur

Het is per verf verschillend bij welke temperaturen ze gebruikt kunnen worden. De meeste verfsoorten buitenshuis kunnen bij temperaturen tussen de 5 graden Celsius en 25 graden Celsius worden gebruikt. Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel. Meestal staat dit in de beschrijving van de verf. Zo kan Sigma Facade Topcoat Matt al bij temperaturen vanaf 2 graden Celsius worden gebruikt. In principe kan het hele jaar geverfd worden, zolang de luchtvochtigheid en de temperatuur maar niet buiten de minimale en maximale waardes valt.

Is het erg vochtig buiten? Dan is het ook verstandig om het schilderwerk nog even uit te stellen. Je kunt de luchtvochtigheid op Buienrader checken. Meestal staat op de verf aangegeven bij welke luchtvochtigheid deze gebruikt mag worden.

Waar moet je rekening mee houden bij warm weer?

Het meeste schilderwerk vindt plaats in het voorjaar of de zomer. Houd er dan wel rekening mee dat de verf over het algemeen sneller droogt. Dit kan gevolgen hebben voor het resultaat. Wanneer de verf te snel droogt, kunnen er mogelijk blaasjes ontstaan in het schilderwerk. Op hele warme en zonnige dagen is het daarom beter om het schilderwerk nog even uit te stellen of te wachten tot een later moment waarop er meer schaduw is. Schilder in elk geval nooit tussen twaalf en drie. Dan is de zon te krachtig gedurende de zomermaanden. 

https://images.pexels.com/photos/221027/pexels-photo-221027.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=2
0