Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Breng je huis op orde: organisatie hacks voor thuis

Er zijn veel eenvoudige manieren om je huis op orde te houden. Hier zijn enkele vriendelijke thuishacks om je te helpen georganiseerd te blijven. Door out-of-the-box te denken, kan zelfs de meest organisatorisch uitgedaagde persoon een goede flow vinden. 

Gebruik doorzichtige opbergbakken

Koop wat doorzichtige opbergdozen, deze kunnen helpen om je te concentreren als je spullen zoekt. Met doorzichtige bakken zie je alles in één oogopslag. Dit kan je kostbare tijd besparen en frustraties voorkomen.

Investeer in een labelmaker

Als het idee van doorzichtige opslagdozen je doet terugdeinzen, investeer dan in een labelmaker van goede kwaliteit. Je kunt vervolgens de bakken snel en eenvoudig labelen, zodat je precies weet wat erin zit zonder dat je ze allemaal hoeft te doorzoeken. Het is vooral handig als je stapels gelijkwaardige dozen hebt.

organisatie hacks voor thuis

Gebruik je muren

Als je weinig opslagruimte hebt, wees dan creatief en gebruik je muren, hang dingen op. Het is een geweldige manier om gebruik te maken van de verticale ruimte en je oppervlakken op te ruimen. Opbergers voor je schoenen zijn bijvoorbeeld een veelzijdige opbergoplossing. Je kunt ze gebruiken om schoonmaakspullen of zelfs niet-bederfelijke etenswaren in een voorraadkast of keuken op te bergen.

Organiseer de kabels

Kabels zijn de vloek van elk georganiseerd huis. Ze raken altijd verward en niet op hun plaats. Een eenvoudige oplossing is om bindclips te gebruiken om ze bij elkaar en onder controle te houden. Klem ze gewoon aan de snoeren en vervolgens aan de achterkant van het bureau of tv-standaard. Geen tijdverspilling meer met het ontwarren van snoeren of proberen uit te zoeken welke naar wat gaat.

je huis op orde met organisatie hacks voor thuis

Gebruik je vrije tijd

Een eenvoudige maar effectieve manier om je huis netjes te houden, is door de vrije minuten die je de hele dag door hebt te gebruiken. Wanneer je 5 minuten vrij hebt, gebruik die tijd dan om even snel op te ruimen. Het kan gaan om het opruimen van borden, het opvouwen van kleding of het opruimen van rommel die is blijven liggen. Dus de volgende keer dat de waterkoker kookt of je wacht tot je computer opstart, neem dan 5 minuten de tijd om op te ruimen. Het zal op de lange termijn een groot verschil maken.

Installeer haken 

Haken zijn perfect voor het ophangen van sleutels, jassen, tassen, paraplu’s en andere items die vaak in huis blijven rondslingeren. Installeer haken op strategische plaatsen zoals bij de deur, in de gang of in de slaapkamer. Zorg er dan voor dat iedereen ze gebruikt.

Breng je huis op orde

Mandkoffer

Manden zijn een andere geweldige manier om je huis georganiseerd te houden. Ze zijn perfect voor het opbergen van spullen die geen specifieke plek hebben, zoals plaids, kussens, dekens en speelgoed. Zorg ervoor dat je manden hebt die groot genoeg zijn om alles in te passen, maar niet zo groot dat ze een stortplaats worden voor al je rommel.

De one-in, one-out-regel

Een regel om na te leven die voorkomt dat je huis overspoeld raakt met spullen, is om één oud item weg te doen voor elke nieuwe die in huis komt. Als je net een nieuwe broek hebt gekocht, controleer dan je oude. Dat paar met het gat in het kruis? Zeg vaarwel! En wees meedogenloos. Als je iets in 6 maanden niet hebt gebruikt, is de kans groot dat je het nooit zult doen. Dus doe het weg en maak wat ruimte vrij in je huis.

De 30-dagen regel

Deze regel is vergelijkbaar met de one-in, one-out-regel, maar met een tijdslimiet. Als je een item in 30 dagen niet hebt gebruikt, en het ligt stof te vergaren, zoek er dan een andere plek voor of doe het weg. Regelmatig opruimen helpt je huis netjes en georganiseerd te houden en zorgt ervoor dat die vreselijke overweldiging niet optreedt.

De 10-minutenregel

Als je worstelt met uitstelgedrag, dan is deze regel iets voor jou. De volgende keer dat je een taak vermijdt, stel je een timer in op 10 minuten en begin je er aan te werken. De kans is groot dat als je eenmaal bent begonnen, je zult merken dat het niet zo erg is als je dacht, en dat je doorgaat. Deze regel werkt voor elke taak, hoe groot of klein ook.

Bewaar items op basis van gebruiksfrequentie

Een goede vuistregel voor het opbergen van items is om de dingen die je het vaakst gebruikt binnen handbereik te houden en de dingen die je minder vaak gebruikt op te bergen.

Gebruik je bijvoorbeeld je winterjas of andere kleding alleen op gezette tijden van het jaar, dan kunnen deze achterin je kast of in een doos op zolder worden opgeborgen. Maar dingen zoals je koffiemok moeten vooraan en in het midden van een kast worden bewaard die gemakkelijk toegankelijk is!

0