Na de ietwat overtrokken aandacht voor superfoods van een paar jaar geleden is de stof gaan liggen en kunnen we eens rustig kijken wat nu wel en niet waar is aan deze ‘bron van gezondheid.’ Ondertussen zijn lijnzaad, spelt en gojibessen in veel supermarkten te vinden, maar wanneer en waarvoor hebben deze producten eigenlijk nut? LEes verder om alles te weten te komen over de superfoods.
Wat zijn superfoods?
Als eerste moeten we de vraag beantwoorden, wat zijn superfoods nu eigenlijk? Het probleem is dat daar geen eenduidig antwoord op te geven is. De term superfood is niet officieel beschreven of beschermd, en kan zodoende op ieder mogelijk etiket geplaatst worden. Waardoor je niet altijd op die benaming kunt vertrouwen voor iets gezonds. In het algemeen worden superfoods gezien als voedingsmiddelen met een relatief hoge concentratie aan voedingsstoffen, een relatief brede variatie aan voedingsstoffen, of een grote hoeveelheid van voedingsstoffen waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen.
Enkele superfoods op een rijtje
De meest bekende, en geaccepteerde, superfoods zijn:
- Acai bessen: deze exotische besjes bevatten hoge concentraties antioxidanten en omega 3 vetten.
- Macapoeder: dit poeder bevat vitamine B, C, D en E, kalium, ijzer en verschillende stoffen die je snel energie geven.
- Algen (zoals chlorella en spirulina): deze poeders bevatten hoge concentraties van verschillende vitamines en mineralen.
- Zeewier: dit is er in allerlei verschillende soorten en bevat doorgaans veel vitamines en jodium.
- Chiazaad en lijnzaad: deide zaadjes zitten boordevol omega 3 zuren.
Veel voedingsstoffen
Uit bovenstaande opsomming kun je al zien dat superfoods erg rijk zijn aan voedingsstoffen. Zeker wanneer je vaak weinig eet, of wanneer er bijvoorbeeld uit een bloedtest blijkt dat je tekorten hebt terwijl je genoeg eet, kan het handig zijn om hier toch wat mee te experimenteren. Als je bijvoorbeeld een ijzer tekort hebt, omdat je geen vlees eet, kan zeewier de oplossing zijn.
Zijn superfoods gezond?
Echter zijn niet alle superfoods gezond. Gezond eten zit hem namelijk niet in losse producten. Belangrijker is het om ervoor te zorgen dat je over het algemeen van alles voldoende binnenkrijgt. Je hoeft dus niet iedere maaltijd een perfecte combinatie voedingsstoffen te eten, als je per dag of week maar in balans bent qua voeding.
Dat grotere geheel wordt juist vaak uit het oog verloren door mensen die grotendeels op superfoods vertrouwen. Ze zijn zo hard bezig met de details dat algemeen gezond eten er helemaal bij in kan schieten. En als de rest van je voedingspatroon niet goed is, helpt dat schepje algen je echt niet om gezond te worden.
Variatie is belangrijk
Die concentratie van voedingsmiddelen brengt dus een groot risico met zich mee: eenzijdigheid. Wanneer je ervan overtuigd bent dat je ontzettend veel superfoods moet eten om gezond te kunnen blijven, leidt dat paradoxaal genoeg vaak juist tot een heel eenzijdig eetpatroon waarin je van andere, minder ‘zeldzame’ stoffen juist te weinig eet.
En dat is een stuk onverantwoorder dan het niet eten van superfoods! Uiteindelijk is variatie dus toch echt de sleutel tot een gezond voedingspatroon. Alleen door voldoende af te wisselen, zorg je ervoor dat je geen gekke tekorten opbouwt of juist ontzettend veel van stoffen binnenkrijgt die vooral met mate goed voor je zijn.
Zin en onzin over superfoods
Daarnaast hebben superfoods nog een probleem, en dat zit hem in het gebrek aan een duidelijke definitie. Dat geeft de marketing van zogenaamde superfood producenten namelijk veel te veel ruimte. Vaak wordt de werking van allerlei voedingsmiddelen lyrisch de hemel in geprezen, maar onderbreekt het daarbij volledig aan een fatsoenlijke wetenschappelijke onderbouwing. Iets dat ook veel gebeurt, is het feit dat wetenschappelijke artikelen enorm uit hun context gehaald worden. Zo kan het bijvoorbeeld best zijn dat chiazaad stoffen bevat die een rol spelen bij verjonging van het lichaam, maar dat betekent nog lang niet dat je de veroudering op een afstand kunt houden door iedere dag een halve kilo chiazaad te eten!
Superfood is behoorlijk prijzig
Zoals je hierboven al zag, zijn het vooral exotische en dure producten die tot superfood gerekend worden. Wat veel mensen echter over het hoofd zien, is dat heel normale, bekende producten vaak net zo veel voedingsstoffen bevatten.
Eieren bijvoorbeeld zitten boordevol vitamines en mineralen . Uit vette vis haal je naast die gezonde vetten ook nog heel wat andere nutriënten. Of peulvruchten, die vezels, en eiwitten leveren. Gezond eten hoeft dus niet zo duur te zijn.
Zijn superfoods nodig?
Het is belangrijk om te weten dat je superfoods niet nodig hebt om gezond te kunnen leven. Zolang je er voor zorgt dat je grotendeels onbewerkte producten gebruikt en voldoende afwisseling krijgt, zit je in principe qua gezond eten al goed.
Dat wil echter niet zeggen dat bepaalde superfoods geen goede aanvulling kunnen zijn op je eetpatroon. Dat geldt zeker als je door je eetpatroon of door medische omstandigheden bepaalde tekorten op dreigt te lopen. Koop dus gerust eens een zakje lijnzaad, maar vergeet niet dat je beter iedere avond verschillende groenten kunt eten dan iedere avond lijnzaad door je eten te gooien!