
Veranderingen in hormonen kunnen grote schade aanrichten aan de gezondheid. Hormonen zijn gecompliceerd en vereisen een delicaat evenwicht om ervoor te zorgen dat je er goed uitziet en veel belangrijker, je goed voelt. Hormonale onevenwichtigheden overkomen ons allemaal. In feite zijn ze een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces. Maar dit maakt de ervaring niet minder frustrerend. Afhankelijk van de ernst van een hormonale onbalans, kan de ervaring ronduit slopend zijn. Laten we eens kijken waarom een goede hormoonbalans zo belangrijk is.
Wat zijn hormonen?
Je kunt de hormonen van je lichaam zien als chemische boodschappers. De endocriene klieren produceren je hormonen, die door de bloedbaan reizen en bevelen geven aan alle organen en weefsels van je lichaam. Het zijn de communicators die de voortplanting en het metabolisme beheersen. Ze hebben ook invloed op het stressniveau. Zoals je kunt zien, zijn hormonen erg belangrijk, en het in balans houden ervan is een noodzaak voor ons allemaal.
Wat zijn hormonale onevenwichtigheden?
Je hormonen hebben allemaal hun eigen rol in het lichaam. Als je te veel van het een of te weinig van het ander hebt, kan het gemakkelijk uit de hand lopen. Zelfs de kleinste veranderingen in deze delicate balans van hormonen kunnen een grote invloed hebben op ons lichaam en onze geest. In sommige gevallen kan een overvloed van één hormoon leiden tot lage niveaus van een ander, waardoor lichamelijke processen nog meer worden beïnvloed. Het is dus belangrijk om de oorzaken en symptomen van hormonale onevenwichtigheden te begrijpen, zodat je op tijd actie kunt ondernemen.
Wat veroorzaakt hormonale onevenwichtigheden voor mannen en vrouwen?
Oorzaken van hormonale onevenwichtigheden lopen uiteen van levensstijlfactoren tot auto-immuunziekten, en het hangt allemaal af van welke hormonen niet in balans zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor hormonale onevenwichtigheden bij zowel mannen als vrouwen:
- Je hebt diabetes of prediabetes
- Je hebt overgewicht of obesitas
- Je stressniveaus schieten de pan uit
- Je hebt een schildklieraandoening
- Je hebt een goedaardige of kankerachtige tumorgroei
- Je hebt een eetstoornis
- Je gebruikt farmaceutische medicijnen
- Je bijnieren werken niet optimaal
- Je hebt hormoontherapie gehad
- Je hebt een kankerbehandeling ondergaan
- Je hebt een blessure of een ander soort trauma ervaren
- Je hebt een hypofysetumor
- Je hebt herhaalde blessures gehad, zoals die veroorzaakt door competitieve sporten
- Je eetpatroon is ongezond
Wat zijn veel voorkomende symptomen van hormonale onbalans bij mannen en vrouwen?
De volgende symptomen zijn afhankelijk van welke hormonen uit balans zijn. Omdat we zoveel hormonen hebben, lopen de hier vermelde symptomen ook sterk uiteen. Deze symptomen kunnen zowel mannen als vrouwen overkomen. Zij zijn:
- Frequente stoelgang of het tegenovergestelde (constipatie)
- Meer urineren dan normaal
- Onvermogen om af te vallen en het vermogen om gemakkelijk aan te komen
- Stemmingswisselingen
- Depressie
- Slapeloosheid en slaapproblemen
- Angst en stress
- Prikkelbaarheid
- Een toename van dorst en honger
- Drogere huid dan normaal (en niet alleen in de winter)
- Een gezwollen gezicht
- Ongewoon zweten
- Laag libido
- Pijn en pijn in de botten en gewrichten
- Verzwakking van de spieren en gewrichten
- Een verhoging van de hartslag
- Een verlaging van de hartslag
- Wazig zicht
- Een bult die tussen je schouders verschijnt
- Zorg voor een gezond dieet
Mensen met een eetstoornis en slechte voeding hebben vaak ernstig onevenwichtige hormonen. Ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid essentiële voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Bepaalde vitamine- of mineraal tekorten – met name B-vitamines, magnesium, vitamine D en omega-3-vetzuren – kunnen bijdragen aan hormonale onevenwichtigheden.
Te veel of te weinig eten kan dan problemen veroorzaken. Te veel eten kan duidelijk leiden tot gewichtstoename en verhoogt het insulinegehalte en verlaagt de insulineresistentie, zelfs bij magere personen. We kunnen in de verleiding komen om onze calorie-inname te verminderen als we proberen af te vallen, maar dit kan averechts werken. Caloriearme diëten kunnen de cortisolspiegel verhogen, wat leidt tot gewichtstoename, vooral in de buik.
We hebben allemaal een calorie bereik dat ideaal is voor ons lichaam. Het is belangrijk om binnen dat bereik te blijven om de hormonen in balans te houden en eventueel supplementen te nemen om deze balans te krijgen.