Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Alcohol, raken vrouwen daar eerder aan verslaafd?


Vrouwen kunnen nu eenmaal minder goed tegen alcohol als mannen. Het is zelfs aangetoond dat vrouwen, bij dezelfde alcohol inname als mannen tot wel 25% eerder dronken worden dan mannen. De oorzaak hiervan is dat vrouwen:

·         Minder snel alcohol in de maag afbreken als mannen waardoor er meer alcohol in de bloedstroom terecht komt

·         Minder lichaamsvocht hebben als mannen. Alcohol verspreidt zich over lichaamsvocht en bloed. Minder lichaamsvocht betekent dus dat de alcohol zich meer in de bloedstroom verspreidt.

·         Een kleinere lever hebben. De lever breekt alcohol af.

·         Te maken hebben met hormoon wisselingen. Dit kan ook zorgen voor een langzamere afbraak van alcohol.

Vrouwen raken niet alleen eerder dronken van alcohol, maar het vrouwenlichaam is ook kwetsbaarder voor de alcohol. Er treedt dus eerder lichamelijke schade op door alcohol. Veel vrouwen hebben ook nog eens alcohol gedronken binnen vier weken voor het begin van een zwangerschap. Alcohol kan ernstige gevolgen hebben voor ongeboren kindjes.

Afkicken van alcohol


Wanneer je elke dag alcohol drinkt, is dat niet goed voor je lichaam, of je nu vrouw of man bent. Minderen of stoppen met het drinken van alcohol is dan de beste optie. Afkicken alcohol is niet eenvoudig want alcohol gebruik is algemeen erkend in Nederland. Bovendien is er ook overal alcohol verkrijgbaar. Er wordt gelukkig steeds vaker erkend dat alcohol een probleem kan zijn. Door die erkenning is het een stuk makkelijker geworden om, als je denkt een alcohol probleem te hebben, vrijblijvend hulp te vinden. Wanneer je elke dag een glas alcohol drinkt wil dat nog niet zeggen dat je een alcoholverslaving hebt. Maar je kunt wel heel eenvoudig een alcoholverslaving krijgen. In Nederland heeft nu al 10% van de bevolking een alcoholverslaving. 

Hoe weet je dat je een alcoholverslaving hebt?


Een alcoholverslaving is een verslaving die eigenlijk zeer geleidelijk begint. Wat is er nu op tegen om elke dag een glaasje alcohol te drinken? In sommige gevallen wordt het zelfs gezien als gezond! Maar niets is minder waar. Alcohol drinken is niet gezond als het niet met mate is. Wanneer het drinken voor je plezier overgaat in drinken omdat je het niet kunt laten, dan ben je verslaafd aan alcohol. In de meeste gevallen is dit al jaren aan de gang en ben jezelf de laatste persoon die zal toegeven dat je een probleem hebt met alcohol. Als je meer dan één glas alcohol per dag drinkt en minder dan twee dagen per week geen alcohol drinkt dan is er nog niet direct sprake van een alcoholverslaving. Maar dan is het wel noodzakelijk om eens na te gaan waarom je zoveel drinkt én of je er nog mee kunt stoppen. Je kunt hierbij ook alle hulp krijgen die je nodig hebt, maar je moet het wel zelf aanvragen!

0