Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

5 tips om je kledingkast een zomer detox te geven!

De zomer is begonnen en dat betekent dat het tijd wordt om je kast weer aan te passen aan het seizoen. Alle truien mogen opgeborgen worden en de zwierige zomerjurkjes mogen terug de kast in. Als je toch bezig bent, kun je net zo goed de inhoud van je kast eens goed onder de loep nemen. Lees snel verder voor 5 tips om je kast een zomer detox te geven!

Ben jij team ‘regelmatig opruimen’ of team ‘hey, ik wist helemaal niet dat ik deze jurk heb’? Of jouw kast nou altijd netjes op orde is of juist een verzameling van alle consumptie waar jij je de afgelopen 15 jaar schuldig aan hebt gemaakt, de zomerperiode is een goed moment om je garderobe eens onder de loep te nemen. Vooral als jij aangesloten bent bij het tweede team, zal je waarschijnlijk wel wat hebben aan onze tips!

tips om je kledingkast te doen slinken

Eerst het vorige seizoen eruit

Een selectie maken van je geliefde kledij is een belangrijk werkje dat veel concentratie vergt. Je kan past echt nadenken als je rust en reinheid om je heen hebt. Ruim daarom eerst je kleren van het vorige seizoen op. Als je deze ook nog onder de loep wil nemen, kan je dat als eerst doen. In ieder geval zorg je dat de (overgebleven) kleding uit het zicht wordt opgeborgen. Bijvoorbeeld in opbergmanden onder je bed of in vacuümzakken die je boven op een kast legt. Opgeruimd staat netjes. 

Kijk ook naar comfort

Als je kast leeg is, kan je alle zomerkleding tevoorschijn halen. Dan wordt het tijd voor het echte werk: keuzes maken. Het is natuurlijk niet makkelijk, want het draait hier wel om kleding. Toch is het belangrijk om knopen door te hakken. Kill your darlings. Overweeg dan niet alleen of je een kledingstuk mooi vindt, maar ook of je deze comfortabel vindt. Anders is de kans groot dat het uiteindelijk toch achter in je kast belandt. Ontdoe je gaderobe dus resultaat van alle stukken die oncomfortabel of niet echt jouw stijl zijn. Vooral kleren die niet meer passen moeten snel verdwijnen, dat brengt alleen maar negativiteit elke keer dat je de kleren ziet. Maak er liever iemand anders blij mee, zodat jij over blijft met een kledingkast gevuld met items die je daadwerkelijk draagt! 

kledingkast zomerklaar maken

Zet je pijn om in geld

Moet je volgens je nieuwe detox-filosofie toch echt afscheid gaan nemen van een geliefd kledingstuk? Doet het pijn in je hart om een item weg te doen dat in theorie en ware eyecatcher en nog in prachtige staat is? Zet je verdriet dan om in keiharde knaken! Door je kleding te verkopen, bijvoorbeeld op de kledingverkoopwebsite Vinted, maak je iemand anders blij met je item, ben je ecologisch verantwoord bezig én verdien je ook nog een centje bij. Heb je geen zin in de moeite, dan kan je altijd je vriendinnen even laten snuffelen door de stapel kleding die je weg doet. Trek een fles wijn open en maak er gelijk een gezellige avond van!

Wees niet bang om nieuwe kleding te kopen

Nu je al die tijd en energie hebt gestoken in kleding weg doen, voelt het misschien een beetje onlogisch om nieuwe kleding te kopen. Toch hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Het doel van een kledingkast-detox is niet persé om minimalistisch te gaan leven, maar om een overzichtelijkere kast te creëren. Nu je kleren weg hebt gedaan die je niet droeg, is er weer ruimte om te zien wat er juist ontbreekt in de kast om de items die je hebt optimaal te benutten. En dus ook om een paar nieuwe items aan te schaffen, bijvoorbeeld de kledingtrends van het aankomende seizoen. Let wel op dat je niet te veel losgaat en thuiskomt met allerlei impulsaankopen en miskopen. Dan kun je namelijk zó weer opnieuw beginnen! 

Vraag hulp van een professional

In het kader van ‘schoenmaker blijf bij je leest’ kan het een goede optie zijn om hulp in te schakelen van een professional. Heb je écht geen overzicht, twee linkerhanden of simpelweg geen tijd? Dan kun je deze taak altijd nog uit handen geven aan bedrijven die hier juist wel super goed in zijn. Sommige opruimbedrijven verkopen zelfs stijlvolle en praktische opbergbenodigdheden, zoals bakjes, manden en labels. Natuurlijk moet je wel even uitzoeken welke kleding je wil houden en welke je wil wegdoen, anders kan je zomaar van een koude kermis thuiskomen. Het opruimen en indelen kan je in ieder geval uit handen geven en wordt dan super efficiënt gedaan. Het kost natuurlijk wat geld, maar dan kan je zelf wel lekker in de zon gaan liggen!

tips om je kledingkast een zomer detox te geven

Met deze tips heb je deze zomer nog een opruimde en georganiseerde garderobe. Het kost even wat tijd en energie, maar dat is het dubbel en dwars waard, want een opgeruimde kast is een opgeruimd hoofd. Happy detox!

0