Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

3 tips om angst voor de tandarts te verminderen

De meeste mensen kennen nog wel de spookverhalen die vroeger over de tandarts werden verteld. Pijnlijke behandelingen die zonder verdoving werden uitgevoerd. Norse tandartsen die niets vroegen en direct aan de slag gingen. Grootouders die hierdoor geen stap meer in een tandartsenpraktijk wilden zetten. De tandheelkundige techniek is gelukkig de afgelopen jaren enorm verbeterd. Tandartsen doen er alles aan om hun behandelingen zo pijnloos mogelijk te maken. Toch is dit eeuwenoude imago van de tandarts nog niet verdwenen. Ook niet doordat dit generatie op generatie doorgeven wordt. Hierdoor blijft een groot deel van de Nederlanders nog altijd bang voor de tandarts.

Toch is het belangrijk dat deze angst verminderd wordt. Uit angst voor de tandarts worden veel behandelingen uitgesteld of zelfs nooit gedaan. Hierdoor kan niet alleen de kwaliteit van het gebit, maar de algehele gezondheid in geding komen. Herken jij je in de bovenstaande situatie? Dan zijn er gelukkig wel dingen die je kunt doen om je angst te verminderen. We zetten de drie beste tips voor je op een rijtje.

1.      Een andere tandarts

Is er te weinig wederzijds vertrouwen tussen jou en je huidige tandarts? Dan is dit het juiste moment om een andere tandarts in te schakelen. Kies bij voorkeur voor een zogenaamde angst tandarts. Dit is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in mensen die met extreme angsten kampen. Hiervoor hebben zij een geheel andere benadering en behandelingsplan ontwikkeld. Zo is het in veel gevallen zelfs mogelijk om bij extreme gebitsproblemen onder narcose behandeld te worden. Dit om de angst voor pijn tot het minimum te beperken.

Kies je voor een andere tandarts? Laat deze dan wel direct bij de eerste intake al weten hoe bang je bent om op controle te komen. Probeer zo goed mogelijk uit te leggen waar die angst vandaan komt. Besef goed dat jij altijd de baas over je eigen lichaam bent. Vind je het dus heel belangrijk dat er die eerste afspraak niets wordt gedaan? Zeg dit dan ook. Vertrouwen opbouwen kost tijd. Dit is het echter zeker waard als dat betekent dat je uiteindelijk zonder al te veel stress in de tandartsstoel plaats kunt nemen. Een angsttandarts zoals CDC Tandzorg zal je hierin begeleiden die eerste keren.

2.      Kies altijd voor verdoving

Ben je vooral bang voor pijn? Weet dan dat ze bij de tandarts eenvoudig een kleine verdoving kunnen geven. Ook wanneer de tandarts eigenlijk denkt dat het ook zonder kan. Een verdoving is dan simpelweg prettig en hier heb je ook alle recht op. Wellicht kan de wetenschap dat je hiervoor kiezen al een hoop van deze angst wegnemen.

3.      Spreek een stopteken af

Vind je het lastig om de controle volledig uit handen te geven? Bijvoorbeeld door een traumatische gebeurtenis uit het verleden? Dan is het belangrijk voor het opbouwen van jullie vertrouwensband dat er een stopteken wordt afgesproken. Denk bijvoorbeeld aan het opsteken van je hand. Zodra je dit doet, zal de behandeling direct (tijdelijk) gestaakt worden. Zo blijf je altijd in controle over je eigen lichaam. 

0