Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

3 oorzaken van hangende oogleden

De meeste mensen hebben in hun leven wel eens last van hangende oogleden. Meestal komt dit door te weinig slaap of bijvoorbeeld door een allergie. Gelukkig zijn hangende oogleden in de meeste gevallen tijdelijk. Echter, voor sommigen is dit een blijvende conditie die in de ergste gevallen ook je zicht kan beïnvloeden of andere complicaties kan veroorzaken. 

De meeste redenen van hangende oogleden zijn gelukkig niet ernstig. Toch zijn hangende oogleden wel vervelend en wil je hier hoogstwaarschijnlijk wel iets aan doen. Wanneer je hier zelf niets aan kunt doen, kan een dokter je medicijnen geven of aanbevelen om een ooglidcorrectie te nemen. 

Oorzaak 1: Onderliggende medische conditie

Er zijn twee medische condities die hangende oogleden kunnen veroorzaken. Ptosis is de eerste van deze twee condities. Bij deze aandoening kan de spier die je oogleden omhoog trekt niet goed functioneren waardoor je ooglid lager gaat staan. Hier is een speciale operatie voor nodig onder plaatselijke verdoving. 

De tweede onderliggende medische conditie is dermatochalasis. Dit komt meestal bij oudere mensen voor en houdt in dat de huid van je voorhoofd is uitgerekt. Hierdoor is je wenkbrauw gezakt en zijn je oogleden gaan hangen. Dit kan zwelling in het ooglid veroorzaken. Deze conditie kan ook bij jongere mensen voorkomen.

Oorzaak 2: Je leeftijd

Je huid verliest elasticiteit als het ouder wordt. Hierdoor gaan je boeven- en onderoogleden hangen. Er zijn een aantal zaken die dit verouderingsproces beïnvloeden. Roken en te veel zonlicht zijn hier voorbeelden van. 

Oorzaak 3: Je genen

Hoeveel je huid verslapt, heeft ook met je genen te maken. Als je ouders en grootouders ook al hangende oogleden hebben, dan is de kans groot dat je dat van hun overneemt.

Wat kun je doen aan hangende oogleden?

Wanneer je hangende oogleden door te weinig slaap of allergieën worden veroorzaakt, is hier gemakkelijk iets aan te doen. Slaap een aantal nachten goed en verminder stress. Bij allergieën kun je medicatie nemen die de symptomen van de allergie verlichten. 

Worden je hangende oogleden niet door weinig slaap of allergieën veroorzaakt? Dan kun je de mogelijkheid voor een ooglidcorrectie overwegen. Dit is een operatie onder plaatselijke verdoving waarbij je ooglid wordt gelift. Het overtollige huid en vet wordt weggehaald waardoor je onder andere weer beter kunt zien.

0